Rozszerzanie diety niemowlaka – jak czytać etykiety produktów, by stwierdzić obecność składników niezdrowych dla malucha.

 

Na rynku jest szeroka oferta produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Jednak czy wszystkie z nich faktycznie powinny znaleźć się w menu maluszka, gdy rozszerzasz jego dietę? Jak wybierać bezpieczną żywność dla niemowlaka?

 

Każdy produkt spożywczy dostępny na rynku powinien być mieć nazwę, wykaz użytych składników, datę minimalnej trwałości (bądź termin przydatności do spożycia) oraz informacje o warunkach przechowywania i sposobie przygotowania. Na każdym opakowaniu producent obowiązkowo umieszcza dane identyfikujące go, zawartość netto oraz oznaczenie partii produkcyjnej.

Rozszerzanie diety niemowlaka a wybór żywności

Żywność dla niemowląt i małych dzieci podlega jeszcze bardziej restrykcyjnym przepisom. Znajdują się tam informacje o wartości energetycznej i odżywczej produktu oraz wieku dziecka, wskazującym na to, od którego miesiąca lub roku życiu można podawać produkt. To bardzo ważne, gdyż niemowlęta i małe dzieci mają specjalne potrzeby żywieniowe.

Wybierając żywność przy rozszerzaniu diety niemowlaka warto kierować się także informacjami o obecności glutenu, składzie produktu i wskazaniu wiekowym. Nie bez znaczenia są także informacje, które zapewnią prawidłowe stosowanie tych produktów, a co za tym idzie zagwarantują ich bezpieczeństwo.

Czego unikać przy rozszerzaniu diety niemowlaka?

Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci powinna charakteryzować się wysoką jakością. Ważne jest pochodzenie składników użytych do wyprodukowania posiłku, a także sam etap jego przygotowywania. Należy pamiętać, że dziecko ma dużo mniejszą masę ciała, a jego organizm wciąż się rozwija (zwłaszcza mechanizmy obronne czy detoksykacyjne). W związku z tym dziecko może spożyć znacznie mniejszą dawkę zanieczyszczeń pochodzących z żywności w porównaniu z dawką, którą może spożyć osoba dorosła bez konsekwencji zdrowotnych.

Żywność dla niemowląt i małych dzieci:

  • Powinna spełniać rygorystyczne normy jakościowe.
  • Być kontrolowana pod względem pozostałości np. pestycydów.
  • Nie może zawierać konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.
  • Powinna być bez dodatku soli.
  • Zgodnie z przepisami prawa nie może zawierać składników modyfikowanych genetycznie (GMO).

Skąd tak długa przydatność posiłków dla niemowląt?

Rodzice zastanawiają się, dlaczego żywność dla niemowląt  ma długi termin przydatności do spożycia. Otóż posiłki w słoiczkach posiadających indykację wiekową zachowują długi okres przydatności do spożycia, ponieważ są termicznie utrwalane w gorącej wodzie. To proces bardzo zbliżony do wekowania domowych przetworów. Dzięki temu posiłki dla najmłodszych, zgodnie z przepisami prawa, są wolne od konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku.

Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.